Rezumat: Niște oameni s-au gândit la o altă perspectivă legată de igienă: în loc să omoare toate bacteriile de pe piele, le pastrează și cultivă altele care să curețe singure epiderma. Pare o nebunie oarecare a unora fără multe cunoștințe de biologie, nu?
Păi să detaliez, să vedem:
- AOBiome e un start-up american.
- Produsul lor revoluționar, AO+ Refreshing Cosmetic conține miliarde de bacterii cultivate (Nitrosomonas eutropha) de tip AOB (bacterii de oxidare amoniac) care, cum le spune și numele se hrănesc cu amoniacul din transpirație și îl transformă în ceva mai ok, oxid de azot, de exemplu. Cu ocazia asta tocmai au curățat pielea, au îndepărtat mirosul urât (de la amoniu), au rol anti-inflamator și chiar ajută sistemul imunitar.
-
de câțiva ani mulți cercetători și-au îndreptat atenția serios spre microbiomi, acel complex de microorganisme care trăiește în simbioză cu organismul nostru, în interiorul lui. Se știe doar: în corpul nostru sunt de 10 ori mai multe celule microbiale decât ale noastre. Ne ajută binemersi de milioane de ani.
Microbiomii reprezinta "comunitatea ecologica simbiotica si microorganismele patogene care impartasesc literalmente spatiul corpului nostru."
- față de alte grupuri de cercetători, cei de la AOBiome s-au gândit însă la bacteriile de pe epidermă sau foliculii părului. S-au gândit dintr-o perspectivă contrară dermatologilor obișnuiți: în loc să folosim produse antibacteriene pentru distrugerea bacteriilor dăunătoare, mai bine cultivăm unele cât mai asemănătoare cu cele folosite natural tot de noi acum mii de ani.
- ideea le-a venit hazliu: au văzut că animalele fac băi de praf, nămol, nisip, nu fac dușuri și totuși nu au probleme cu pielea. Au căutat ceva bacterii în nisip și le-au găsit pe astea de oxidare: Nitrosomonas eutropha.
- m-aș gândi că băieții ăștia sunt duși cu capul sau se plictisesc groaznic. Aflu apoi că Jamas, antreprenorul care a pornit tărășenia are doctorat în biotehnologie. A experimentat pe el însuși de câțiva ani noul produs. Folosește un săpun doar de două ori pe săptămână. În rest nu se spală cu nimic (nici pe mâini, nici duș, nici pe păr). Doar se clătește cu apa plină de bacteriile cultivate de mai sus (apa nu are un miros sau gust special; e apă normală). Jamie Heywood, acționarul principal se spală pe cap de 3 ori pe an. David Whitlock, inginerul de la MIT din echipa lor care de fapt a inventat AO+ nu a mai făcut duș de 12 ani. Doar se curăță cu apă + bacterii. Părul li s-a închis cu o nuanță, într-adevăr, dar, în rest, nu există nici un efect negativ: nu put a transpirație, nu au eczeme, nu transpiră diferit, nu au nici o complicație. Fucking awesome ! Nu și-au schimbat stilul de viață, fac sală ca și până acum.
AOBiome se ocupă deja de 12 ani de idee. Totuși nu sunt primii. La noi am auzit de produse cu complexe probiotice. Până acum există produse în direcția asta, a naturalului și a cultivării bacteriilor, nu a omorârii lor la L’Oréal, Lancôme, Clinique, Estée Lauder.
Și da, pielea se modifică după folosirea apei ăsteia: nu mai e uscată sau din contră, plină de sebuum, nu mai e aspră sau flască, e dracului normală, fină, elastică și mai strălucitoare. Ce e funky? AOB produce suficient oxid de azot încât omoară până și stafilococul auriu. UA.
Vom vedea ce ne aduce viitorul. Deocamdată, schimbarea direcției igienei de la paranoia virușilor, a bacteriilor și a săpunurilor care omoară 99,99% din microbi către modul mai natural de duș cu apă + praf mi se pare interesantă. Mai interesantă chiar ca bătaia în nămol a două cercetătoare îmbrăcate lejer cam deloc.
Experimentul AOB: spălare fără săpun; doar bacterii ?
.dini, terapie cu nămol, zootehnie cu formol
M-ai convins de la titlu.
Chiar pare o solutie sustenabila. Sper sa prinda si sa nu mai fie nevoie sa ne dam cu toate chimicalele pe noi. Sunt gata sa pun pariu ca daca prinde, o sa scada mult frecventa alergiilor. si poate chiar a cancerului.
Si pe mine m-a convins, dar probabil dureaza destul de mult pana finalizeaza testele. Da si eu cred ca multe alergii sunt de la produsele de igiena folosite.