Rezumat: despre noul internet, prezentul şi viitorul internetului
Lumea în care trăiesc:
A.
Răsfoind plictisit vreo 40 de hărţi¹ despre evoluţia internetului din '69 de când s-a născut până azi întrezăream ideea de a oferi informaţie condensată la maxim într-un simplu grafic. O idee apetisantă, aş zice.
B.
Aşa am ajuns şi la istoria Orientului Mijlociu² (tot focarul de conflicte începând de la sud de Bulgaria până spre jumătatea nordică a Africii. O istorie de 4500 de ani surprinsă în grafice á la Discovery: colorate, simpluţe şi totuşi pline de informaţii).
C.
Uitându-mă înapoi la slide-urile din Powerpoint legate tot de internet, dar despre partea extraordinară a web-ului: prezentul, am revenit cu picioarele pe pământ: un grafic e foarte atractiv, dar un conţinut e şi mai şi. Cum dracu' altfel aş fi aflat că:
- atunci când a fost criza .com, în anii 2000, au picat 50% din business-urile online existente. În 2 ani s-au evaporat 5 triliarde $.
- acum 15 ani traficul pe net era făcut de USA, Europa, Japonia (în părţi egale). Acum internetul zonelor de mai sus a ajuns la saturare. E rândul ţărilor emergente să acapareze tot traficul: China, Rusia, India. Ei reprezintă 50% din numărul utilizatorilor.
-
ştim că 3 miliarde de oameni au acces la internet, dar următorul miliard o să fie foarte diferit:
- cu un simplu cont pe Instagram îţi creezi o afacere în câteva minute (în Kuweit sunt foarte populare)
- în Thailanda sunt 10.000 de astfel de afaceri ad-hoc doar pe Facebook (oricum 83% din thailandezi folosesc FB-ul)
- afacerile de tipul ăsta (pentru mediul rural) sunt extrem de simple, flexibile şi cu o ţintire a publicului extraordinară. De ex., în China, unde clasa de mijloc se dezvoltă cu încă 80.000 de noi membri în fiecare zi, să ajungi la populaţia rurală de 600 de milioane e foarte greu. Să deschizi magazine pentru ceilalţi 700 de milioane de rezidenţi urbani e imposibil. Soluţia? Smartphone-ul + on-line shopping + flexibilitate. Aşa ajungem la mega-magazinele Alibaba³ şi Taobao…
Şi discuţia de-abia începe. Mai sunt 70 de slide-uri de urmărit pentru un tablou mai cuprinzător¹¹.
Detalii:
¹ – evoluţia internetului
² – istoria Orientului Mijlociu
³ – cel mai mare magazin din China: Alibaba
¹¹ – noul internet din zilele noastre
.dini, răsfoind o cifră: albastru_plictisit_maro
La multi ani intaiului blogger al patriei noastre! Asa cum spuneam si in preajma revolutiei (aia de la 48), in programul Daciei literare: Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!
Multumesc, Ionut Heli Raducu ! Mi-e lene de o wikipedia scurta, dar presimt ca sunteti mai mare decat imi amintesc in liceu. Sa fie intr-un ceas bun, cum ar zice poetul care inca nu s-a nascut: Eminescu.