Psihologia inversa este o metoda prin care cineva este determinat sa adopte un anumit comportament sugerandu-i-se sa se comporte exact in maniera inversa.
Tehnica se bazeaza pe fenomenul reactantei psihologice, in care o persoana careia i se cere sa se comporte intr-un anumit mod va resimti o restrangere a libertatii sale si va actiona in maniera opusa. Metoda functioneaza deoarece nimanui nu-i place sa i se spuna ce are de facut si actionand in maniera inversa ne restabilim sentimentul de libertate. – infopsihologia.ro
Rolf Dobelli a scos o carte, Arta de a gandi in mod clar. Scrisul e despre altceva,
Ai investit vreodata timp in ceva, care, privind in urma, nu a meritat? Sau: am continuat sa fac un lucru care stiam ca era rau pentru mine? Acestea sunt niste exemple de prejudecati cognitive, erori simple pe care le facem in fiecare zi. Dar, stiind ceea ce sunt si cum sa le descoperim, putem sa le evitam si sa luam decizii mai bune.
dar e si despre fenomenul reactantei psihologice, acea reactie motivationala la presiunea altora, (a unor situatii sau a unor reguli) care ne limiteaza libertatea de comportament. Partea interesanta e ca ne intareste rezistenta la persuasiune: cu cat cineva ne forteaza intr-un fel, ceva se revolta in noi (numita reactanta) impotriva aceluia.
Cel mai bun exemplu: se observa cand un individ face ceva interzis pentru a ironiza in mod deliberat autoritatea care ii interzice acea activitate, indiferent de utilitatea actiunii lui. Atunci cand libertatea noastra de a ne comporta cum vrem e limitata sau amenintata ni se trezeste motivatia interna. Acest comportament e starnit de schimbarea perceptiei noastre (ceva ne e amenintat) si nu e ceva firesc, natural. Din cauza asta se numeste reactanta.
In teoria asta sunt 4 pasi:
- libertatea pe care o percepem
- amentintarea ei
- reactanta
- restabilirea libertatii
De asemenea reactanta explica fenomenul de negare din orice dependenta (de droguri, alcool, sex, etc). Asta e motivul pentru care un psiholog care trateaza un dependent nu aplica un stil de consiliere bazat pe argumente si confruntari directe. In schimb foloseste o abordare mai soft, mai umana, o terapie motivationala, ca doar nu suntem animale.
Nu vreau sa intru in detalii pentru ca ma depaseste lejer subiectul, dar interesting fact: marimea reactantei e legata de inseamnatatea pe care o dam libertatii care ne e violata, propriile justificari si legitimitatea actiunilor. De asemenea cu cat un om isi da seama de asta cu atat va fi mai reactiv:
daca va stii ca e liber sa faca ce vrea, nu va vrea sa fie obligat (sa faca ce nu vrea) si va depune o rezistenta mai mare decat in cazul in care nu ar fi fost constient de libertatile lui.
Dovezi stiintifice ?
N-avem. Avem:
- studiul lui Brems din 1981, Reactanta psihologica si atractivitatea de obiecte irealizabile: diferentele de sex in raspunsurile copiilor la o eliminare de libertate
- studiul din 2005 al Silviei, Devierea reactantei: Rolul de similitudine in sporirea conformitatii si reducerea rezistentei. Explica efectul de bumerang. Noi o stim ca: ,,sa nu sapi groapa altuia ca s-ar putea sa cazi chiar tu in ea”, “ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample” De fapt:
efectul de bumerang se refera la schimbarea atitudinii (neintentionata) a unui subiect dintr-un mesaj de convingere. Cu alte cuvinte, individul isi schimba propria atitudine in directia opusa comunicarii presante, persuasive a alcuiva. Il incita sa faca exact invers. O reclama prea exagerata intr-un sens, va starni oamenii in sensul opus.Unde am gasit reactanta pana acum ?- marketing: “Reduceri 50% !”, “Ultimele reduceri !”, “Luati-va ultimele bilete la concert !”, “Ultimele carti”, “Ultima sansa de castig” – limitarea ofertei ma face sa ma grabesc sa cumpar, fara cateva simple intrebari: Chiar imi trebuie? Chiar sunt ultimele bilete? Le-as fi luat daca nu erau “ultimele” ?
- tinerii se razvratesc impotriva parintilor si se apuca de fumat tocmai pt ca e interzis, nu doar pentru ca e cool. Mai bine zis e cool sa fie interzis.
- relatii: efectul Romeo si Julieta (tendinta de opozitie (a unor parinti) pentru relatia unor tineri ajunge sa intensifice sentimentele romantice ale celor doi)
- m-a interesat Rosia Montana cand am descoperit ca as putea sa o pierd
- ma intereseaza natura, padurile noastre cand vad in ce stare au ajuns.
- etc
Mda, poate cartea asta, Arta de a gandi in mod clar merita macar citita.
.dini, psihologia inversa din oglinda
Dini ai cam rarit postarile …cam ocupat lately?
Dap, putin, dar revin.