Daca as avea vreodata bani si as vrea sa economisesc sau chiar sa investesc, dar n-as avea suficienta incredere …Daca as avea macar putina incredere in banci, piata de capital si investitiile in companiile mari, internationale …Daca as vrea sa risc, dar calculat, cate putin, ca un resemnat ce sunt de atatea tepe si foarte circumspect …Daca as avea timp sa citesc macar o carte de 31 ron a unui zeu al investitiilor (la nivelul lui Warren Buffet) sau macar primele 10 site-uri despre “why investing in index funds”Daca as mai avea increde in cineva …
… as face analiza de mai jos.
[As vrea sa fiu un handicapat* de investitor pe termen mediu-lung.]
*handicapat pentru ca nimic nu e pe termen lung. In Romania, cel putin, visele sunt scurte.
In primul rand
- nu vreau sa cumpar actiunile unei firme, ci vreau sa cumpar actiunile celor mai importante firme de pe bursa (primele 500 sau primele 5000 din SUA, de ex)
- nu vreau sa fie actiunile unei firme din Europa pt ca e mai instabila decat SUA. De Romania nici nu poate fi vorba.
- nu vreau sa investesc pe termen scurt, sa fiu speculator, ci pe termen cel putin mediu (minim 3-5 ani). Astfel fluctuatiile si crizele isi atenueaza efectele asupra portofoliului.
- vreau sa merg pe modelul Warren Buffet: cumperi actiuni si le pastrezi. Acumulezi. Te multumesti cu cresterea valorii actiunii pe termen mediu-lung si pe dividendele anuale (dividendele sunt la nivelul dobanzii unui depozit, deci e ca si cum din banii aia ai face un depozit in banca si ai lua dobanda. In SUA sunt maricele).
- costurile de man
agement ale portofoliului trebuie sa fie minime. Fara taxe pt fiecare tranzactie (cumparare/vanzare), fara comisioane de performanta. Vreau administrare pasiva (doar cumparare de actiuni trimestriala, anuala). Nu vreau administrarea activa a unui broker pt ca nu mai am incredere in ei si sunt foarte scumpi. Vreau o gluma de comision total pe an mai mica de 1%. La Vanguard (SUA) fondul VFINX care urmareste indicele S&P 500, primele 500 de firme din SUA (de cand a fost creat in 1976 pana azi a avut o crestere medie de 11.1%/an) are un singur comision, anual: platesti 0.17%/an. - stiu ca nimic nu e sigur. Si e valabil mai ales pentru bani, companii, brokeri, dar o statistica merita rasfoita, un istoric al bursei trebuie consultat. Sunt lucruri pe orice bursa care au crescut incetisor in fiecare an de zeci de ani. Nu au avut cresteri mari cum au speculatorii, dar nici scaderi semnificative, ca aceiasi speculatori. In ultimii 60 de ani fondurile de tip index (S&P 500, Dow Jones), de exemplu au crescut cu 10-20 % pe an. E vorba de fondurile mutuale de tip index (acele fonduri care aproximeaza cel mai bine mersul bursei).
- Vreau sa investesc sume mici la inceput. Pentru VFINX minimul e de 3000 $. Dammit.
Pentru ca:
- in Romania brokerii iti cer comisioane de minim 1.5% / tranzactie + comision de administrare anual > 1 %
- in Romania fondurile mutuale de tip index cumpara actiuni din Romania (o bursa mica, companii mici, destul de usor de speculat. Vezi scandalurile cu SIF-urile si Chelu’, cumpararea actiunilor FP la negru inainte de listarea pe bursa, blocarea lui si alte glume).
- din Romania poti sa cumperi unitati la fonduri din Europa, dar suma minima e 3000 ron (Intercapital) sau 3000 euro (Saxo Bank). Piata e mica, volatila, comisioanele sunt enorme (de cel putin 3 ori mai mari decat in USA).
Toate astea ma duc la un singura concluzie: trebuie gasita o solutie in SUA, nu in Europa si in nici un caz in Romania.
Dar care ?
Niste oameni, un pic straini si un pic isteti au creat ceva interesant: fonduri optimizate pt banii tai si pt nivelul tau de risc.
- minimizeaza taxele platite de tine (probabil pentru ca fondul e pe termen lung si intarzie din an in an plata taxei pe profit. Declara fondul ca o contributie la pensie si, deci, e taxat mult mai putin, etc)
- nu sunt investitori emotionali. Cumpara actiunile cele mai importante, nu speculeaza cand sa le si vanda.
- sunt de 10 ani pe piata. Au dovedit performanta (se vede si in grafice): pentru cel mai echilibrat portofoliu: 60 % actiuni si 40% bonduri au avut un profit total de 114% in acesti 10 ani.
- investesc nu numai in companiile din SUA, ci in 5000 de companii din 100 de tari, din zonele in crestere: bondurile le cumpara din SUA (pentru stabilitate), iar actiunile din Europa, Asia, Australia, America Latina (pentru ca pietele emergente au crescut cel mai bine si sunt departe de a-si atinge potentialul).
- accepta si investitori ridicol de mici: de zeci, sute de $. Nu au o limita inferioara pt portofoliu.
Anyway, e vorba de Betterment.
Foarte bun articolul. Intru totul de acord, asta pare formula castigatoare, nu specula. Dar in Romania vad ca nu poti subscrie la nici un fond bazat pe indexu S&P500, fara sa fie comisioane anuale nesimtite de 2%. Astia de care zici tu, Betterment, am vazut la ei pe site ca trebuie sa fii US citizen. Tu ai reusit sa cumperi de la ei ca cetatean roman?
Nu, nu poti ca cetatean roman. Eu am incercat si altceva: Bondora (peer to peer lending), singurul unde ai acces ca roman (vezi http://dini.ro/2015/01/04/dublez-banii-mustache-premiul-nobel-2/).
Poti sa depui bani si in alte platforme de p2p. Mintos sau Twino. Castigi 10% pe an dar ai destul de mare riscul de counterparty. Poti pierde toti banii daca se inchide platforma. Sau daca intra in faliment un lender foarte mare din platforma. In mintos de exemplu era Mongo foarte mare, daca el intra in faliment intra si platforma …
Ai gasit o solutie pentru a investi conform listei tale? Caut sa investesc pe aceleasi principii si inca nu am gasit nicio solutie buna in Romania precum Vanguard (cu cei 0,17%) sau macar de 1% comisioane cumulate.
Mi-as asuma eventuala instabilitate a unui indice BET (piata mica, volatila) din lipsa de altceva dar sa fie comisionane suficient de mici.
Un S&P500 ar fi ideal, dar daca tot nu e posibil sa tranzactionam prin Vanguard, pe piata noastra care ar fi cele mai bune optiuni? Ar fi interesant un articol comparativ intre fondurile de indici de pe piata romaneasca : Certinex XT index, BT Index, ETF BET Tradeville la nivel de comisioane. Sau chiar si un articol care sa arate ROI in cazul in care investesti intr-un indice american si apoi platesti comisioane (?) schimb valutar etc..